Cocktail blog

Το πρώτο «πράσινο» βιοκλιματικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη




Το πρώτο «πράσινο» βιοκλιματικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη παραλαμβάνει την ερχόμενη Δευτέρα ο δήμος Νεάπολης- Συκεών. Το σχολείο, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής για τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, κόστισε 4,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει έξι αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αθλητισμού κ.λπ., καλύπτοντας όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά κριτήρια.

Σήμερα, το 8ο Δημοτικό Σχολείο συστεγάζεται με το 10ο στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά και η μεταστέγασή του θα αποφορτίσει και το 10 Δημοτικό. Επίσης, με την κατασκευή του νέου κτιρίου εκατοντάδες μαθητές των οικογενειών από την περιοχή της Εθνικής Αντίστασης, δεν θα χρειάζεται πλέον να μετακινούνται πλέον με λεωφορεία. Σε εξέλιξη, όμως, βρίσκονται και οι εργασίες στα 8ο -15ο ολοήμερα νηπιαγωγεία στην οδό Σπάρτακου στο τομέα Τειχών. Πρόκειται για ένα επιπλέον βιοκλιματικό πολυδύναμο νηπιαγωγείο προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με δυνατότητα φιλοξενίας 100 παιδιών. Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται και το 16ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή Κρυονερίου (Κυπρίων Ηρώων Ισαάκ και Σολωμού), το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο την περίοδο του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται επίσης για ένα ολοήμερο πολυθέσιο και βιοκλιματικό κτίριο προϋπολογισμού 2,72 εκατ. ευρώ ικανό να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής καταργώντας τη φιλοξενία των νηπιαγωγείων σε ενοικιαζόμενους χώρους.
Εντονα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά αποκτά και το 1ο λύκειο Νεάπολης. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 744.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από το δημοτικό ταμείο, προβλέπει τη θερμική κάλυψη του κελύφους του κτιρίου, την αντικατάσταση κουφωμάτων και την κατασκευή σκεπής με ειδικά φιλοπεριβαλλοντικά υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: